Pre-Departure Orientation och visum

Det är inte så värst mycket som händer på utbytesfronten just nu så därför blir det inte så många inlägg här. Mina dagar består främst av jobb och så kommer det väl fortsätta de kommande två veckorna också. Efter det kommer jag ha två lediga veckor fyllda med avsked innan jag åker den 26:e. 
 
Eftersom jag inte har så mycket mer att berätta om USA än att "Welcome to Sweden" kommer sändas där nån gång i höst, vilket betyder att jag kan se det med min värdfamilj, så tänkte jag berätta lite mer om helgen jag var i Stockholm och fixade visum samt var på Pre-Departure Orientation, förberedelselägret YFU anordnar för alla blivande utbytesstudenter som åker i höst.
 
På torsdagsmorgonen begav jag mig alltså till ambassaden i Stockholm. Där var det en väldans massa väntande för att få lämna några fingeravtryck och få svara på några få frågor. Först fick jag vänta på att få komma in på själva ambassaden, för att man var tvungen att gå genom en säkerhetskontroll. Sedan fick jag vänta en liten stund på att få komma till "receptionen"/"disken" där man fick lämna in alla dokument man hade med sig (pass, foto, personbevis, betalningskvitto osv.). Det var efter detta som den långa väntan började och jag tror att jag satt i mer än en timme innan mitt namn blev uppkallat i högtalaren så att jag fick gå fram och lämna fingeravtryck. Sedan fick jag återigen vänta, denna gången inte så länge, på att mitt namn skulle bli uppkallat för att jag skulle bli "intervjuad" (fick nog runt tre frågor så det var knappt en intervju). Allt som allt tog besöket runt 2.5h med 90% väntande. Men nu har jag i alla fall fått visumet så det är fixat. 
 
Ambassaden utifrån gatan
 
Kön jag fick stå i innan jag fick komma fram till säkerhetskontrollen. Kan ju nämna att det var fler än jag som skulle fixa visum, om ni inte redan förstått det...
 
På fredagen var det som sagt dags för Pre-Departure Orientation på Kärsögården vid Drottningholm. Vi var nog runt 80 utbytesstudenter så det var rätt många. Under helgen var allas mobiltelefoner inlämnade för att vi skulle lära känna varandra istället för att bara hålla på med telefonerna. Det var en bra sak på så sätt att alla blev mer sociala och ville umgås. 
 
Det var en hel del information om hur det är att åka iväg som utbytesstudent med allt från anpassning till kulturen och hemlängtan till praktisk information om hur det fungerar med försäkringar och sådana saker. Och även om den mesta informationen var sånt man redan visste, så var det roligt att träffa andra som var i samma sits som en själv och höra om deras tankar. 
 
Bild på alla utbytesstudenter som var på lägret

Mer om värdfamiljen

Jag frågade värdfamiljen om det var okej att jag lägger upp bilder på dem och deras hus, och det var det, så nu tänkte jag att jag ska visa några av de bilder jag har fått så att ni får se. 
 
De bor alltså i staden Modesto, som har ca 200 000 invånare och ligger 12 mil öster om San Francisco. Jag vet inte så mycket mer om staden än att den är känd för något vin (Gallo family wines om det säger er något) och George Lucas (producent/regissör/manusförfattare för Star Wars). Modesto har en officiell hemsida som ni kan gå in på om ni vill veta mer. Den hittar ni här
Bild på det jag antar är "stadsporten".
 
Här kommer några bilder på huset de bor i. Inte den bästa kvaliteten, jag vet, men det är de bilderna jag har fått.
Framsidan av huset. Bilen som står där är deras.
 
Bild från matbordet mot köket.
 
Bild ut mot the back yard.
 
Min värdfamilj består av mamma, pappa, syster och bror. Vpappan heter Will och är 44 år. Han spelar golf precis som jag. Vmamma Karla är 41 år och jobbar som sjuksköterska tre nätter i veckan. Det gör hon för att det alltid ska vara någon hemma i huset. Vsyster Ella är lika gammal som mig och går på Beyer High School precis som jag kommer göra. Hon är just nu iväg på en sex veckor lång resa genom flera delstater längs USA:s östkust med deras kyrkorganisation. Vbror Dempsey är 19 år och studerar på UCSB i Santa Barbara, där han även spelar baseboll. Han kommer vara hemma de första sex veckorna jag är där, sen åker han tillbaka till college. 
Ella, Will och Karla
 
Ella och Dempsey
 
Ella med deras supersöta hund Winnie

Halloj!

Nu har jag alltså efter många om och men bestämt mig för att skaffa en blogg som ni här hemma kommer kunna följa när jag åker till USA. Jag har tänkt en hel del på om jag ska skaffa en blogg eller inte men har nu bestämt mig för att skaffa en som jag kan skriva i när jag har lust. Jag tänker mig att jag nu innan jag åker skriver när jag har något nytt att berätta om USA, för att sedan skriva ungefär ett inlägg i veckan när jag kommer till USA. Det kan mycket väl vara så att det blir oftare eller mer sällan, jag får helt enkelt se hur min vardag ser ut då och när jag har tid att skriva. För det jag hela tiden har sagt är att om jag ska skaffa en blogg så ska jag inte känna mig "tvingad" att skriva varje dag, men jag kan ändå tycka att det är kul att ni här hemma får se vad jag hittar på (så att ni inte glömmer mig helt, hehe). Så nu kör vi! Har ni några frågor så är det bara att ställa dem. Tänkte att jag ska berätta lite mer om var det är jag ska spendera mitt år, samt vad som har hänt på utbytesfronten fram tills nu.
 
Jag ska som ni har förstått åka iväg som utbytesstudent, vilket jag gör med organisationen YFU (Youth For Understanding). För drygt en vecka sen, närmare bestämt på nationaldagen (6 juni), så fick jag ett mail från min blivande värdmamma. Något av det första hon skrev var att jag inte behöver ta med någon vinterjacka eftersom det inte blir så kallt i CA. Och även om jag hela tiden har sagt att jag inte har något speciellt ställe jag helst vill komma till, så får jag väl säga att CA stod väldigt högt upp på listan med de mest lockande platserna. Och att det endast är drygt 1.5h från San Francisco gör inte det hela sämre. Hade inte alls förväntat mig att hamna där eftersom chansen är minimal, men det känns fantastiskt bra att det var jag som hamnade där.
 
Familjen jag ska bo i består av en mamma, pappa, syster som är lika gammal som mig (17 år) och en bror som är 19 år. Brodern studerar på college och bor därför inte hemma under terminerna. Familjen är väldigt basebollintresserde, och brodern spelar baseboll på college. Skolan jag kommer gå på heter Fred C. Beyer High School och har ca 1700 elever, vilket liite fler än på min skola i Sverige där det endast går 150 elever. Jag har även fått reda på att jag kommer kunna spela både golf och fotboll, eftersom golfen är på hösten och fotbollen på våren. Det känns superbra då jag spelar golf nu och har spelat en hel del fotboll tidigare.
 
Lite annat som har hänt nyligen är att jag har varit på amerikanska ambassaden i Stockholm för att fixa visum. Visumet kom hem med posten i fredags så efter mängder av jobb med det är det äntligen klart. När jag var i Stockholm var jag även på ett förberedelseläger med YFU där jag träffade en massa andra utbytesstudenter. Det var riktigt skoj att få höra om deras tankar och förväntningar inför deras år. 
 
Det var väl en liten sammanfattning av allt som har hänt den senaste tiden, har ni några andra frågor så fråga på!
 
Kan inte fatta att det är så kort tid kvar innan jag åker, helt sjukt vad tiden har gått snabbt!
 
 

isabelleiusa.blogg.se

Utbytesstudent i Modesto, California 14/15

RSS 2.0